Comunicat de presă

Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” și Ambasada SUA la București au plăcerea să anunțe că ”Alexandru Ștefulescu” este primul muzeu din Romania care a obținut fonduri în cadrul programului Museums Connect, pentru un proiect dezvoltat în colaborare cu Clay Center for the Arts and Sciences din Charleston, Virginia de Vest. Museums Connect este un program internațional de parteneriate între muzee, finanțat de Departamentul de Stat al SUA și administrat de Alianța Americană a Muzeelor.
Proiectul ”Note Comune – Conectarea tradițiilor populare cu ajutorul tehnologiei moderne” este rezultatul unei colaborări de înalt profesionalism, care a început în octombrie 2013 între Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” și Clay Center for the Arts and Sciences din Charleston. Valoarea totală a proiectului este de de 196.412 USD, din care 75.361 USD sunt fonduri acordate de Alianța Americană a Muzeelor, restul fiind fondurile celor două instituții participante.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • Dezvoltarea unei mai bune înțelegeri a propriei identității și a culturii tradiționale
  • Învățarea despre diferențele culturale între cele două țări;
  • Folosirea tehnologiilor specifice secolului XXI, ca instrument de învățare continuă.

În cadrul proiectului ”Note comune”, ce se va desfășura între 1 august 2014 și 31 iulie 2015, cele două instituții participante vor avea ca parteneri Liceul de Muzică și Artă ”Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu și Wahama High School din Mason County, Virginia de Vest.

  • 25 de elevi români și 25 de elevi americani, alături de patru artiști și patru profesori ( doi artiști români – doi americani, doi profesori români – doi americani), vor învăța și vor dezvolta conceptul de educație non-formală Digital storytelling , în decursul acestui an de colaborare.
  • Cele două muzee partenere vor iniția în această perioadă un schimb de pregătire profesională/culturală: în octombrie 2014, o echipă de nouă persoane (4 elevi români selectați din grupul inițial de 25, doi profesori coordonatori, doi artiști de muzică populară selectați special pentru proiect și doi reprezentanți ai Muzeului Județean Gorj) vor pleca pentru o saptămână la Charleston, unde vor organiza spectacole comune cu omologii americani, pentru publicul larg, dar și pentru elevii si profesorii liceului Wahama. Spectacolele celor patru artiști (americani și români) vor fi filmate în vederea creării unui scurt film cu momentele reprezentative ale acestei experiențe. Delegația americană, compusă din 12 persoane (elevii americani, împreună cu profesorii lor, artiștii americani și patru reprezentanți ai Clay Center), va sosi la Târgu Jiu în martie 2015.
  • Între vizite, elevii vor ține legătura între ei cu ajutorul internetului – prin intermediul site-urilor de socializare și printr-un site comun, ce va fi creat special pentru proiect. Profesorii români vor fi pregătiți în domeniul digital de către colegii lor americani, mult mai bine documentați în acest sens. Pe site-ul proiectului (bilingv – engleza/ română) vor fi postate impresii de călătorie, interviuri cu artiștii implicați în proiect, povestiri despre tradiții și obiceiuri, etc. Elevii vor crea și un mix muzical digitizat, îmbinând muzica populară tradițională din zona Gorjului cu cea din zona munților Apalași.

Programul Museums Connect oferă sprijin la nivel global pentru dezvoltarea de parteneriate, colaborări, schimburi inter-culturale, conectând respectivele muzee cu comunitățile locale și din afara granițelor și susținând, în același timp, scopurile politicii externe a SUA, precum implicarea tinerilor în viața comunității și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.
Muzeele selectate anul acesta prin Museums Connect sunt din țări precum: Maroc, Cambodgia, Jamaica, Mongolia, Mexic, Columbia, India și România. Pe lângă faptul că ”Alexandru Ștefulescu” este singurul muzeu de până acum din România care a fost selectat prin Museums Connect, proiectul este și singurul din Europa în acest an care a primit o astfel de finanțare.

Alianța Americană a Muzeelor este cea mai mare organizație muzeală din lume și acordă sprijin tuturor tipurilor de muzeu, inclusiv de istorie, de artă, arheologie, științele naturii, de știință șI tehnică, etc. Alianța reprezintă interesele a 17.500 de muzee. Rolul său este de a susține și asista muzeele prin programe de dezvoltare continua, în vederea conservării și promovării valorilor patrimoniului cultural, și prin inițierea de concepte creative pentru ca muzeele să facă față competiției la nivel global în acest domeniu.