Rapsodul Ion Crețeanu, în recital la Târgu Jiu

ion-creteanuRapsodul popular Ion Crețeanu a susținut, zilele trecute, la Târgu Jiu, un recital de excepție în cinstea eroilor martiri din Gorj care au murit la Revoluția din 1989.
Muzeul Județean Gorj a organizat marți, 17 decembrie 2013, un eveniment de comemorare a victimelor Revoluției de la 1989, ocazie cu care a fost reeditat albumul „Martiri gorjeni ai revoluției din decembrie ‘89” și a fost vernisată o expoziție fotodocumentară.
Cele mai emoționante momente au fost acelea în care a luat cuvântul Grigore Haidău, tatăl eroului martir sublocotenent post mortem Cătălin Grigore Haidău, ce a citit ultima scrisoare a fiului său și recitalul rapsodului popular Ion Crețeanu. Acesta din urmă a venit într-un costum popular original de Romanați, cu opinci în picioare și cojoc de oaie și le-a dăruit invitaților un recital extraordinar, cu cântece din vatra satului și colinde: „Am cules, timp de 40 de ani, cântece din vatra satului. Le-am păstrat și le cânt peste tot pe unde merg. Cânt oriunde, indiferent că e o sală întreagă de oameni, sau doar câțiva, în săli mari sau mici. Trebuie să-i învățăm pe cei mici care este cântecul nostru din bătrâni.” Ion Crețeanu a cântat la Roma, lângă Columna lui Traian, la Budapesta, Milano, Veneția, Chișinău, la Academia Română, la Muzeul Satului Dimitrie Gusti din București în multe alte locații din lume, atât în concert cât și la evenimente de suflet ca cel ce s-a produs în aceste zile la Târgu Jiu.
Ion Crețeanu are și un instrument cu care se acompaniază, cobza, instrument care, spune el, se aseamănă perfect cu lira tracă. Vocea sa și cobza s-au îngemănat și au răsunat la Târgu Jiu, preț de zeci de minute, toți cei de față fiind impresionați până la lacrimi de frumoasele cântece aduse din străfundul timpului și oferite cu mare dragoste pentru oameni și pentru viață.